adanalı01
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

adanalı01

-_-Cem ÇİFTÇİ-_- İLETİŞİM:cem_leavemealone@hotmail.com
 
AnasayfaGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yapLÜTFEN YORUM YAZALIM..BİLİYORUZ Kİ  FORUMLAR YORUMLARDAN OLUŞUR.

 

 KEDİ EĞİTİMİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Cem ÇİFTÇİ
PATRON
PATRON
Cem ÇİFTÇİ


Mesaj Sayısı : 159
Nerden : adana
Kayıt tarihi : 21/07/08

KEDİ EĞİTİMİ Empty
MesajKonu: KEDİ EĞİTİMİ   KEDİ EĞİTİMİ Icon_minitimePerş. Tem. 24, 2008 6:39 pm

Kedi dostunun eğitimi de en az kedinin eğitimi kadar önemlidir. Bilinçli bir kedi dostu olmadıktan sonra iyi bir kedi dostundan çok bilgisiz bir kedisever oluruz. Öncelikle kedilerin bakımlarından beslenmelerine kadar bir çok açıdan bilinmesi gereken hususlar olduğunu unutmamalıyız.

Pekiyi nasıl eğitim alacağız? Önce veterinerlere de (sevgili veteriner hekim dostumuz Edip Kocaman’ı hariç tutarak) bir çuvaldız batıralım. Ne yazık ki çok az veteriner gerçek anlamda kediler hakkında bilgi sahibi. Kedi dostunun eğitiminde veteriner hekim yönlendirmesi çok önemli bir yere sahip. Ama üzülerek söylemek zorundayız ki, çok az veteriner hekim bu yönlendirme konusunda oldukça yetersiz kalıyor.

“Okumak demeyin” diyenleri duyar gibiyiz. Haklısınız Türkçe’de kediler hakkında eli yüzü düzgün yazılı çok az kaynak var. Ama yine de olanları okumak lazım. Internet bu açıdan yazılı materyallere göre daha zengin. Tabii internet ortamında da doğru ile eğriyi ayırt etmek gibi bir sorun var. Yabancı dil bilenler için (özellikle İngilizce) sınırsız bir bilgi hazinesi olduğu muhakkak. Kediler üzerine okumak kültürel eğitimin ayrılmaz bir parçası ama bir de psikolojik eğitim var.

Kimi kedi dostları kedilere ilgi ile yaklaşmayı “kedilere gereğinden fazla özel muamele yapmak” olarak algılayabiliyor. Bu biraz geri kalmış bir düşünce. Artık, hakkında aslında çok az bildiğimiz ve sadece yemekten yemeğe görüştüğümüz Mestan Kedi’den çok uzaktayız. Kediler de bizler gibi canlılar, hastalanabilen, psikolojik sorunlar yaşayabilen, oynamak isteyen, kızan karakterler. Onları anlamaya çalışmak ikili yaşamın da gerektirdiği bir sorumluluk.

Kedi dostunun öncelikle iyi bir gözlemci olması gerek. Kedinizin hareketlerini, beden dilini sizden daha iyi kimse bilemez ve bu beden dilini çözdüğünüzde kedinizin size çok şey anlatacaktır. Diğer taraftan sabırlı olmak ve soğukkanlı olmak da önemli. Özellikle kediler için doğruyu yapmaya çalışırken onların içimize işleyen seslerine dayanamayıp yanlışı seçtiğimiz çok oluyordur. Yememesi gereken bir yiyeceği vermek, yağmurda sokağa çıkarmak ya da alması gereken ilaca direnç göstermesi sebebi ile ilacı gereğince verememek gibi. Bu sebeple kedinize karşı hoşgörünüzü korumakla birlikte onun bakımı, sağlığı, eğitimi için önemli olan aksiyonları da almakta bir o kadar kararlı, sabırlı ve soğukkanlı olmanız gerekir. (Hastalık anlarında hepimizin bu soğukkanlılığı zaman zaman kaybetmesi doğal olsa da…)

Kediler için sakinlik ya da tersi deyişle sinirli olmamak da önemlidir. Sinirli bir yaklaşım kediler tarafından hemen farkedilir ve sanılanın tersine savunma içgüdüsü ile aynı sertlikte yanıtlanır. Bu sebeple kedi dostu ne kadar kedisine karşı hareketlerinde sakin olursa onunla kurduğu iletişim de o kadar kolay olacak ve o ölçüde yardım görecektir. Kediler kızdırılmaya gelmez. Hayatınızı bir anda cehenneme çevirebilir ve böyle bir şey yapıyorsa, emin olun haketmişizdir.

Kendimiz için önemli kayıtları tutmakta ve önemli kayıtların belgesini saklamakta pek başarılı olmayan bizler, aynı başarısızlığı kedilerle olan ilişkilerimizde de göstermemeliyiz. Kedilerimizin aşı karnesi, veterinerimizin iletişim bilgileri özenle saklanmalıdır. Özellikle acil durumlarda bunlar bizim için son derece önemli olacaktır.

Kedinizin temizliği ve bakımı için de kedi dostlarının disiplinli hareket etmesi gerekir. Kedilerin ve eşyalarının temizliği gecikmeye gelmez. Gecikme sadece kedilerin keyfini kaçırmaz, aynı zamanda onların hastalık kapmasına da davetiye çıkarır. Kedilerimizin bakımını yaparken kendi sağlığımızı da koruyarak hareket etmemiz gerektiği unutulmamalıdır. İyi bir kedi dostu, kendisi için ve kedisi için sağlığına dikkat eden kişidir. Siz hastalandığınızda kediniz için de yaşam aynı derecede zorlaşacaktır. O yüzden sağlığınıza dikkat etmelisiniz.

Kedilerinizin eğitiminde (tuvalet eğitimi, beslenme eğitimi gibi) sizin kedinize karşı öğretici yaklaşımınız da çok önemlidir. Kedinizin eğitiminin başarılı olabilmesi sizin bu eğitimi gerçekten gereğince verebilmenize bağlı. Örneğin ikide bir yeri değiştirilen ya da tam temizlenmeyen tuvaletler sonucunda kedinizin tuvalet alışkanlığının bir sorun haline dönüşmesi kedinizden çok sizin hatanız olacaktır.

Unutmayın kediler çocuk gibidir. Bakımları ve sorumluluğu hata kaldırmaz. Ufak bir dalgınlık ya da dikkatsizlik unutulmayacak acılara sebebiyet verebilir. Sorumluluğunu üstlenerek harika bir iş yaptığınız bu küçük dostlarımız her ne kadar kendi ayaklarının üzerinde duruyor gözükseler de sizin desteğinize ve ilginize her zaman gereksinim duyarlar. Bu gereksinimin karşılanmasında bilinçli hareket etmek en fazla memnuniyeti sağlamanın anahtarıdır.

Kedilerle dostluk, sevgi adına, yaşam adına önemli bir eğitimdir. Samimi bir kedi dostu şüphesiz bu sınavı başarı ile verecektir.


KEDİ EĞİTİMİ Byebye

Zaman Ayırıp Okuduğunuz İçin

Teşekkür Ederiz..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://dusk01.phpbb9.com
Cem ÇİFTÇİ
PATRON
PATRON
Cem ÇİFTÇİ


Mesaj Sayısı : 159
Nerden : adana
Kayıt tarihi : 21/07/08

KEDİ EĞİTİMİ Empty
MesajKonu: Geri: KEDİ EĞİTİMİ   KEDİ EĞİTİMİ Icon_minitimeC.tesi Tem. 26, 2008 3:19 pm

KEDİ EĞİTİMİ Kedicik9
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://dusk01.phpbb9.com
 
KEDİ EĞİTİMİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
adanalı01 :: нαуναηℓαя αℓємι-
Buraya geçin: